Når den ene har ADHD
Oct 31, 2024Når den ene har ADHD
Å leve i et parforhold med noen som har ADHD kan være både utfordrende og berikende. ADHD påvirker ikke bare den som har diagnosen, men vil også virke inn på dynamikken i forholdet og familielivet. Selv om ADHD kan gi noen utfordringer, kan det å måtte tilpasse seg hverandres forskjellige behov og utfordringer også føre til at forholdet blir unikt og fint. Det finnes ingen oppskrift, eller manual, som passer for alle parforhold hvor den ene har ADHD. Men det er viktig å ha kunnskap om hvordan nevrodiversitet kan påvirke parforholdet, og ikke minst; ha respekt for hverandres følelser, behov og ulike måter å forstå verden på.
God kommunikasjon er sentralt i alle forhold, og kanskje enda viktigere i forhold hvor den ene har ADHD. Svært mange med ADHD'ere strever med å holde konsentrasjon og fokus i samtaler. Mange strever også med å følge med på detaljer og huske avtaler, noe som kan føre til misforståelser og frustrasjon for begge parter. Den nevrotypiske partneren har ofte en forventning om at partneren med ADHD skal ta seg sammen, følge med, ikke glemme så mye, rett og slett skjerpe seg. ADHD`ere har ofte et stort behov for forståelse og aksept for det som er deres funksjonsutfordringer, uten å møte fordømmelse.
Eksempel:
Anna har ADHD. Partneren hennes, Lars, har ikke ADHD. Anna og Lars har vært sammen i tre år. Lars opplevde den første tiden med Anna som spennende, glad og befriende. Noe av det han falt for hos Anna var hennes impulsivitet og spontanitet. Han syntes også at hun var sjarmerende glemsom, og han likte å hjelpe henne med å få oversikt og orden.
Anna opplevde den første tiden med Lars som en salig lykkerus. For første gang i livet kunne hun være seg selv og føle at hun var god nok akkurat som hun var. Noe av det hun falt for hos Lars, var at han var trygg, forutsigbar og strukturert, og at han var støttende når alt opplevdes uoversiktelig og stressende.
Nå, tre år etter, er de egenskapene som de tidligere falt for hos hverandre, blitt til utfordringer. Anna er fortsatt impulsiv, og hun glemmer ofte avtaler, noe som gjør Lars frustrert. Lars er fortsatt fortsatt forutsigbar og strukturert, noe som er blitt frustrerende for Anna. Hun ønsker mer spontanitet og impulsivitet i hverdagen. Det fører til mye frustrasjon at de er så forskjellige. For å forstå hverandre, og få en bedre kommunikasjon kan det være nyttig å få hjelp av en parterapeut. For å hjelpe på Anna sin glemsomhet kan det være nyttig å bruke en felles kalenderapp, slik at begge kan holde seg oppdatert på planer og avtaler.
Tips:
- Bruk visuelle hjelpemidler: Felles kalendere, påminnelser og notater kan bidra til å holde orden på avtaler.
- Sett av tid til samtaler: Sett av tid i ukesplanen til samtale om opplevelser og følelser, og tid til å diskutere viktige saker. Vær nøye på at begge parter får mulighet til å uttrykke seg.
Rutiner som er enkle for den ene partneren kan være overveldende for den andre. Dette kan føre til ubalanse i ansvarsfordelingen, som igjen kan skape frustrasjon og konflikt.
Eksempel:
Marte er detaljorientert og liker å ha alt på plass, hennes partner Jonas har ADHD, og kan være mer impulsiv. Marte blir ofte irritert over Jonas sitt rot. Jonas føler seg ofte overveldet av hennes krav om orden. For å skape en bedre balanse kan det være lurt å lage en avtale/ liste over fordeling av oppgaver og ansvar. Det er viktig å fordele oppgaver og ansvar med utgangspunkt i den enkeltes utfordringer og styrker.
Tips:
- Lag en felles liste: Skriv ned oppgaver og fordel ansvaret i hjemmet slik at begge parter har en klar forståelse av hva som må gjøres, og hvem som har ansvar for hva.
- Vær fleksibel: Noen ganger kan det være nødvendig å justere oppgavene slik at de passer begge parters styrker og utfordringer på en god måte.
Impulsivitet er et typisk trekk ved ADHD, noe som kan gjøre hverdagen og familielivet uforutsigbart. Impulsivitet kan skape uventede misforståelser, særlig hvis den ene partneren setter stor pris på forutsigbarhet og rutiner.
Eksempel:
Kari har ADHD, Thomas er nevrotypisk. Hun kan spontant foreslå store endringer, som å ommøblere hele stuen på en ettermiddag. Thomas ønsker at slike prosjekter skal planlegges nøye, og i god tid. For å unngå at spontane beslutninger fører til stress og konflikter, har de avtalt at Kari skal snakke med Thomas om det i god tid før hun starter på større prosjekter. Samtidig setter Thomas pris på Kari sin spontanitet, og han prøver å være fleksibel når hun noen ganger er for impulsiv i hverdagen.
Tips:
- Sett grenser for spontane beslutninger: Avtal grenser for impulsivitet, som for eksempel økonomiske beslutninger.
- Gi rom for spontanitet: Vis respekt for spontane forslag fra partneren. Noen ganger kan de impulsive ideene til partneren føre til litt spenning og gøy i hverdagen.
ADHD’ere kan oppleve følelser veldig intenst, noe som kan gjøre relasjoner både lidenskaplige og utfordrende. Følelsene kan svinge raskt slik at partneren kan føle seg avvist eller skuffet i noen situasjoner, men også elsket og verdsatt i andre situasjoner.
Eksempel:
Når Julie, som har ADHD, blir frustrert, er hun intens i sitt følelsesuttrykk. Hennes partner, Simon, som er nevrotypisk, kan føle seg overveldet av hennes reaksjoner. Med innsikt i ulike reaksjonsmønstre, og forskjellig tålegrense for frustrasjon, kan de begge lære å forstå og hvordan de kan håndtere følelsene de har på en god måte.
Tips:
- Gi hverandre tid: Gi hverandre tid, og ta små pauser i samtalen/ diskusjonen når dere opplever at følelsene tar overhånd. Reis dere gjerne opp,gå litt bort fra hverandre i rommet, trekk pusten dypt, og kjenn etter hvordan kroppen reagerer. Gå tilbake til samtalen/ diskusjonen når dere begge er rolige igjen.
- Vær oppmerksom på hverandres behov: Vær åpen med hverandre, og forsøk å sette ord på hva dere har behov for når følelsene blir sterke. Vis respekt for hverandres behov.
Å leve med ADHD i et forhold kan være utfordrende, men det kan også være berikende. Ved å praktisere gjensidig respekt, tålmodighet og kommunikasjon, kan dere få et sunt og godt forhold.
Tips for å støtte en partner med ADHD:
- Vær tålmodig og lytt aktivt: Vis forståelse når konsentrasjonen glipper.
- Anerkjenn styrkene: Fokuser på partnerens positive egenskaper.
- Prioriter kvalitetstid: Sett av tid til aktiviteter dere begge liker.
- Vær åpen for tilpasninger: Juster forventninger og oppgaver til hverandres behov.
- Sett klare grenser: Unngå å bruke partneren som terapeut; begge må sette grenser for å unngå negative samspill.